fbpx
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΣΚΟΠΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε περιοχές που ισχύει το Σχέδιο. Το Σχέδιο καλύπτει συνολικά 107 κοινότητες/περιοχές καθώς και τμήμα της οικιστικής περιοχής της Πύλας, που δεν καλύπτονται από το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, ώστε η στεγαστική πολιτική του Κράτους να καλύπτει το σύνολο των κοινοτήτων και περιοχών της υπαίθρου.
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας όπως φαίνεται πιο κάτω:

  • Μονήρες άτομο και οικογένεια μέχρι 3 άτομα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €15.000
  • Οικογένεια 4 ατόμων και άνω (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €20.000

– Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000

Η ημερομηνία απόκτησης της ιδιόκτητης κατοικίας πρέπει να είναι η ίδια ή μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2024. Ημερομηνία απόκτησης θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών εγγράφων στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με εξαιρέσεις και επεξηγήσεις ως η αναφορά στον οδηγό του Σχεδίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, τα οποία παρατίθενται αναλυτικά στον οδηγό του Σχεδίου.

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από την 3η Ιουνίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις, ανάλογα με την περιοχή. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία παραλαβής αίτησης λαμβάνεται υπόψη και καταχωρείται ως η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για σκοπούς κατάταξης σε σειρά προτεραιότητας για έγκριση. Λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση όσοι αξιολογήθηκαν θετικά και νοουμένου ότι υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το Σχέδιο αφορά σε παροχή οικονομικής ενίσχυσης για κατοίκηση σε γεωγραφικές περιοχές/ κοινότητες της υπαίθρου (107) καθώς και σε τμήμα της Κοινότητας Πύλας, εντός οικιστικών ζωνών και οικιστικών περιοχών, οι οποίες δε συμμετέχουν στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, ώστε η στεγαστική πολιτική του Κράτους να καλύπτει το σύνολο των κοινοτήτων. Αναλυτικοί κατάλογοι των κοινοτήτων/περιοχών εφαρμογής του Σχεδίου παρουσιάζονται στο Παράρτημα Β. Στον πιο πάνω κατάλογο θα περιλαμβάνονται από 01.01.2025 οι κοινότητες Μαθικολώνη, Φασούλα Λεμεσού, Σπιτάλι και Παραμύθα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ

Οικονομική ενίσχυση παραχωρείται για την απόκτηση με νόμιμο τρόπο ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση για δέκα (10) τουλάχιστον χρόνια, όπως για την,

  • ανέγερση κατοικίας,
  • αγορά νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,
  • αγορά και βελτίωση νέας ή αγορά και βελτίωση υφιστάμενης κατοικίας,
  • απόκτηση με δωρεά και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,
  • απόκτηση με άλλον τρόπο και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας.

Επιλέξιμη θεωρείται η πράξη που αφορά σε απόκτηση κατοικίας και διενέργεια συνολικής δαπάνης τουλάχιστον €20.000.


Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Ως εκ τούτου το ελάχιστο ποσό που μπορεί να παραχωρηθεί είναι €10.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας, όπως φαίνεται πιο κάτω:

  • Σε περίπτωση που ο αιτητής ή ένα εκ των μελών της οικογένειας είναι άτομο με αναπηρία, τότε παρέχεται ενίσχυση πέραν του ποσού όπως υπολογίζεται πιο πάνω, και πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000, για κάλυψη δαπανών που αφορούν σε κατασκευές για διευκόλυνση του ατόμου. Το ποσό ενίσχυσης (με μέγιστο τις €10.000) θα καταβάλλεται
    με την προσκόμιση σχετικών παραστατικών που αφορούν στις κατασκευές αυτές. Διευκρινίζεται ότι καλύπτεται το 100% της σχετικής δαπάνης με μέγιστο ποσό ενίσχυσης που παραχωρείται τις €10.000.
    **Το ποσό της ενίσχυσης θα εγκρίνεται και καταβάλλεται με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων/παραστατικών που τεκμηριώνουν την αναπηρία και το κόστος των
    κατασκευών.

Το Σχέδιο, ο κατάλογος των επιλέξιμων περιοχών, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα έντυπα υποβολής αιτήσεων είναι αναρτημ΄ένα πιο κάτω:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΤΥΠΑ

Οδηγός Σχεδίου 2024PDF, 435 KB

Παράρτημα Β – Κατάλογος Περιοχών 2024PDF, 150 KB

Παράρτημα Γ – Έντυπο Υποβολής Αίτησης 2024PDF, 406 KB

Παράρτημα Δ – Έντυπο Αξιολόγησης Αίτησης 2024PDF, 222 KB

Παράρτημα Ε – Συμφωνία Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης 2024PDF, 262 KB

Share this post